“Valérie, waarom beef jij zo, heb je gisteren te veel gedronken misschien?”

Dit kreeg ik te horen als jonge meid van 18 jaar…

Als kind kreeg ik vaak de opmerking dat ik meer moest praten, meer moest lachen en niet zo serieus mocht kijken. Ik mocht dan nog zo sterk zijn vanbinnen, doordat ik niet begrepen werd door mijn omgeving werd ik heel zwak en had ik geen zelfvertrouwen. Ik begon steeds meer en meer te twijfelen aan mezelf en kwam daardoor in aanraking met veel angsten. Op mijn 18de kreeg ik een idee. “Wat als ik mijn angsten nu eens als een avontuur ga bekijken?” “Hoe kan ik groeien uit mijn angsten?” “Hoe vind ik mijn sleutel naar ultieme vrijheid?” Ik analyseerde enkele angsten en greep ze met beide handen vast! Mijn resultaten wil ik heel graag met jou delen.Angst 1 : Het onbekende

Komt de volgende vraag jou ook bekend voor: “Ja, maar wat als het mij niet lukt?” Ik heb dat vroeger heel veel gedacht. Bijvoorbeeld bij het verhuizen naar Italië. “Wat als ik mijn draai niet vind?” “Wat als ik mijn droom volg en het draait op niets uit?”

Transformatie

In juli 2015 was ik twee weken op reis in Montone ( het dorp waar ik sinds 21 november 2015 woon ). Het was de laatste dag van mijn vakantie in Italië. Die dag heb ik voor het eerst mijn appartement gezien in Montone en heb ik meteen beslist dat ik het zou huren. Het voelde veel te goed. ’s Nachts zat ik aan het zwembad van het hotel. De volgende vragen kwamen in mij op: “Ja maar, wat als het niet lukt?“ “Ja maar, wat als je je niet goed kan uitdrukken in het italiaans?“ “Ja maar, wat als je het te moeilijk hebt om de mensen, gewoontes en cultuur gewoon te worden?“ “Durf je dit wel alleen?” Ik zei tegen mezelf: “Stop met die negatieve gedachten en ga voelen wat je diep vanbinnen echt wil! Wat wil je hart?” Ik kreeg een andere kijk op de situatie: “Ja maar, wat als het wel lukt?” “Waarom zou je de uitdaging niet gewoon aangaan en volledig voor jouw droom gaan?” “Waarom zou je moeten luisteren naar dat ene stemmetje dat je ongelukkig maakt?”. Het belangrijkste is dat je keuzes weloverwogen zijn en dat je er dan voluit voor gaat! Jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw eigen leven en niet iemand anders! Er is een zalig gevoel van vrijheid wanneer je aanvaardt dat iets wat je heel graag wilt anders kan lopen dan dat je zelf zou wensen… op die manier is het veel gemakkelijker om belangrijke keuzes te maken.

listen

Angst 2 : Podium- en faalangst

Sinds mijn acht jaar speel ik piano. Telkens wanneer ik een optreden moest geven kreeg ik een boekje met alle namen van de kindjes. Ik zag mezelf staan in dat boekje en begon enorm hard te trillen, ik werd rood, misselijk en kreeg tranen in mijn ogen. Bij spreekbeurten kreeg ik ook steeds diezelfde gevoelens. Het is zelfs gebeurd dat ik gewoon ben weggelopen omdat ik de emoties niet aankon.

Transformatie

Ik daagde mezelf uit in het zesde middelbaar. Ik was toen 18 jaar en de zesdejaars moesten het schoolfeest organiseren. “Wat als ik nu eens voorstel dat ik piano speel voor een volle zaal?” Ik trilde al bij de gedachte alleen. Het ene stemmetje in mijn hoofd zei: “Nee, jij durft dat niet!” De ANDERE STEM zei: “Ja, DOEN!!” Ik heb het voorgesteld et voila, op het schoolfeest heb ik live piano gespeeld voor een tweehonderdtal mensen!

Drie jaar geleden heb ik een aantal homeparty’s gegeven voor groepjes van twintig. Weer niet echt evident voor mij, maar ik groeide en groeide zodat ik de podiumangst steeds meer kon loslaten.

Om het zelfvertrouwen dat ik uitstraalde aan te pakken heb ik ook enkele fotoshoots gedaan. Hoe meer ik er deed, hoe sterker mijn gezichtsuitdrukking werd. Ik zag het heel duidelijk op de foto’s. Onlangs vertelde iemand aan mij dat ik een karaktergezicht heb. Dat was echt een gelukzalig gevoel!!

Angst 3 : Trillende handen

Ik heb altijd “last” gehad van trillende handen. “Valérie, waarom beef jij zo? Ben je zeker dat dat normaal is?” Als jobstudente werkte ik in een strandbar aan de Belgische kust. Ik deed keihard mijn best om mijn werk heel goed te doen. De eigenaar zei steeds tegen mij: “Valérie, waarom beef jij zo, heb je gisteren te veel gedronken misschien?” Dat was heel pijnlijk voor mij om te horen, omdat het heel duidelijk was dat hij mij niet kende (Ik dronk/drink namelijk bijna nooit alcohol).

Transformatie

Vorig jaar heb ik weekendwerk gedaan in een restaurant. Ik deed de bar. Koffietjes maken en gewoon op de toog zetten was voor mij al genoeg om dit “probleem” aan te pakken. Een van mijn collega’s bekeek mijn trillende handen en daar kwam terug diezelfde vraag: “Valérie, waarom beef jij zo?” Deze keer stond ik steviger in mijn kracht en zei ik: “Ja, ik weet het, ik beef, maar ik heb mij daarmee verzoend. Ik heb dat al mijn hele leven en ik geef er niet om. Het hoort bij wie ik ben.” Die collega keek naar mij en zei: “Mooi zo, dit antwoord had ik eerlijk gezegd niet verwacht!”.

change

Angst 4 : Alleen zijn

Ik ben gaan samenwonen met mijn ex-vriend nabij Lier, in het Antwerpse. Ik voelde dat ik mezelf niet kon zijn en zette een punt achter onze relatie. Daar stond ik dan. Ik kende daar bijna niemand en ik had het heel moeilijk om alleen te zijn omdat ik de confrontatie met mezelf heel beangstigend vond.

Transformatie

Ik keek naar mezelf in de spiegel en zei tegen mezelf: “Nu ga je eens drie maanden volledig op jezelf zijn. Neem de tijd om jezelf terug te leren kennen. Kook voor jezelf, drink een wijntje, ga eens alleen op reis.” De eerste dagen voelde ik mij miserabel en kon ik mijn bed niet uit. Ik was depressief. Maar na een tijdje genoot ik ervan. Ik zag mezelf terug in mijn kindertijd. Ik genoot van alleen te zijn met mijn piano en mijn kat. Ik was op een gegeven moment een maand alleen. Ik zag mijn collega’s alleen op het werk. Een vriendin van mij vroeg of ik geen zin had om iets te gaan drinken. Ik zei: “Nee, sorry, ik blijf thuis.” Dit was zoooooo moeilijk maar achteraf gezien zo goed voor mijn persoonlijke groei!! In die drie maanden heb ik mezelf leren kennen en geleerd dat ZELFLIEFDE héél belangrijk is. Zorg voor jezelf en neem de ruimte om je echte “IK” te leren kennen…


Doordat je aan de slag gaat met je angsten, groei je als persoon en leer je jezelf kennen. Op die manier creëer je zowel innerlijke als uiterlijke vrijheid. Wees gerust, ik heb ook nog een paar angsten die ik wil overwinnen maar ik heb ook angsten die ik niet wil overwinnen. Ik heb er namelijk vrede mee genomen dat ik ze heb. Niemand is perfect, gelukkig!


En nu is het aan jou;

 • Heb jij ook enkele angsten die je wil overwinnen?
 • Waarom bekijk jij jouw angsten op een negatieve manier?
 • Wat als je je angsten omarmt en transformeert zoals ik gedaan heb?

Bekijk jouw angsten als een uitdaging en als een groeiproces. Speel met je angsten en maak er een waar avontuur van. Vind jouw Innerlijke Kracht en ga volledig in je Zelfleiderschap staan. Achter angst bevindt zich een weg naar geluk. Die weg heet loslaten. Laat negatieve gedachten los, transformeer jouw angsten en vind jouw sleutel naar ultieme Vrijheid !

13 antwoorden
 1. liesbet
  liesbet zegt:

  ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ is vaak een waarheid als een koe en soms moet je durven springen. Fijn dat je dat zo eerlijk omschrijft want dit proces vraagt moed en tijd…

  • Valérie Gerardi
   Valérie Gerardi zegt:

   Echt hé Liesbet, dankjewel voor je reactie! Een andere kijk op de dingen zorgt meestal ook voor relativering en groei! 😉 Ik wens je veel succes met je eigen acvonturen! Liefs, Valérie

 2. Erwin Van Waeleghem
  Erwin Van Waeleghem zegt:

  Fantastisch mooi en herkenbaar verhaal Valérie… en inspirerend wat je er elke dag opnieuw mee doet!!! Respect!. Ik wens je nog heel veel succes, en wie weet kruisen onze wegen elkaar wel op een bepaald punt… Kijk er nu al naar uit. Hartelijke groet, Erwin

Reacties zijn gesloten.